Ensimmäiset parit uunista ulos
– Turussa korkeakoulutetuille kansainvälisille osaajille järjestetty ensimmäinen mentorointi-pilotti saatiin päätökseen
On sateinen joulukuinen ilta 17.12.2019 ja kello lähenee viittä, mutta Turun ammattikorkeakoulun ICT-cityn tiloihin virtaa iloisen jouluisella mielellä olevia ihmisiä. Edessä on MESH-hankkeen ensimmäisen mentorointi-pilotin päätöstilaisuus. Osa ohjelmaan osallistuneista on ehtinyt jo lähteä joulun viettoon, mutta paikalle on silti saapunut yhteensä 15 mentoria ja aktoria.
Mentorointi-pilotti on osa MESH-hankkeen kehittämistyötä, jonka tavoitteena on kehittää korkeakoulutettujen maahanmuuttajien työelämäverkostoja ja lisätä työllistymismahdollisuuksia kokeneemman mentorin tuen avulla. Turussa järjestetyssä 3 kuukautta kestäneessä mentorointi-pilotissa aloitti 10 paria. Parien taustat olivat hyvin erilaiset, mukana oli esimerkiksi kansainvälisen lain asiantuntijoita, kansainvälisen liiketoiminnan osaajia ja eri alojen insinöörejä. Näin ollen myös heidän tavoitteensa mentoroinnille ovat erilaiset, mutta yhdistävänä tekijänä on halu parantaa omia työllistymismahdollisuuksia tunnistamalla omia vahvuuksia, verkostoja ja oppimalla lisää suomalaisesta työelämästä.
Verkostoitumista ja henkistä hyvinvointia
Ilta aloitettiin tervetulopuheella ja glögitarjoilulla, jota seurasi Rohkeyshyppy-yrityksestä vierailemaan saapuneen Reetta Viinasen pitämä mental coaching -esitys ja työpaja. Työpajassa käsiteltiin työkaluja, jotka auttavat löytämään omat sisäiset vahvuudet ja voimavarat sekä selviämään työelämässä. Työpajan jälkeen jaettiin kokemuksia siitä, kuinka mentorointiohjelma on sujunut ja tutustuttiin muihin osallistujiin.
Paljon positiivisia kokemuksia ja kehittämisehdotuksia
Sekä mentorit että aktorit olivat erittäin tyytyväisiä ohjelmaan ja kokivat oppineensa toisiltaan paljon. Parasta antia olivat monipuoliset keskustelut, joissa opittiin tuntemaan oma mentorointipari ja hänen toimialansa paremmin. Vaikka alat eivät aina osuneet yhteen, oli mentoroinnista huomattava apu omien vahvuuksien löytämisessä, suomalaiseen työkulttuuriin tutustumisessa ja verkostoitumisessa. Mentorointi on myös vahvistanut osallistujien kuuluvuudentunnetta suomalaiseen yhteiskuntaan.
Suurimmaksi haasteeksi koettiin aikataulujen yhteensovittaminen, mutta siitä huolimatta suurin osa mentorointipareista oli ehtinyt tavata 3-5 kertaa. Tapaamisten lisäksi kommunikointia olivat helpottaneet erilaiset viestintäpalvelut kuten WhatsApp ja sähköposti. Ajan koettiin kuitenkin huvenneen nopeasti ja tapaamisia suunniteltiinkin jatkettavan myös tulevaisuudessa ohjelman ulkopuolella.
Mentorointiohjelma koettiin erittäin hyödylliseksi. Potentiaalisia mentoroitavia olisi varmasti enemmänkin, mutta mentoreita tuntuu olevan vaikea löytää. Ohjelmalla koettiin olevan myös paljon laajenemispotentiaalia esimerkiksi ammattisanaston opettamisessa suomea opiskeleville työnhakijoille. Kokonaisuudessaan mentorointiohjelmaa kuvailtiin ainutlaatuiseksi kokemukseksi, jota osallistujat mielellään suosittelevat kaikille.
MESH-hanke jatkaa mentorointiohjelman kehittämistä, ja seuraava ohjelma alkaa 10.3.2020. Ensimmäisestä mentorointiohjelmasta saatu palaute huomioidaan, ja hyvinä ehdotuksina tuli esimerkiksi useampi yhteinen tapaaminen ohjelman ensimmäisenä kuukautena, sekä ohjelman keston pidentäminen esimerkiksi kuuteen kuukauteen.
Kiitos kaikille mukana olleille ja tervetuloa mukaan seuraavaan mentorointiohjelmaan keväällä 2020!
Teksti ja kuvat: Jemina Hongell