Kiitos! Mitä MESH sai aikaan?

15.12.2021

MESH-hanke on tullut päätökseensä ja takana on kolme erittäin hedelmällistä, opettavaista ja mielenkiintoista vuotta. Vaikka hankkeen aikana meidän kaikkien on tarvinnut mukautua poikkeukselliseen aikaan koronapandemian myötä, on hanke onnistunut menestyksekkäästi jatkamaan uuden kehittämistä.

Hanke on kolmen vuoden aikana kehittänyt niin mentorointia kuin verkostoitumistakin eteenpäin edistääkseen maahanmuuttajataustaisten henkilöiden polkua suomalaisille työmarkkinoille. Tämä viimeinen blogi olkoon ylitys onnistumisille sekä kaikelle, mikä jää elämään MESHin jälkeenkin.

Ohjeet ja rakenne mentoroinnin järjestämiseen

MESH-hanke keskittyi Turussa kehittämään mentoroinnille rakennetta, joka on laadukas, kustannustehokas ja vastaa osallistujien tarpeisiin. Tästä lähtökohdasta käsin Turussa testattiin kahdeksan mentorointipilotin aikana erilaisia mentoroinnin malleja ja käytäntöjä.

Mentorointi toden totta vastasi osallistujien tarpeisiin monin tavoin. Mentorin antaman tuen avulla aktorit löysivät uusia puolia itsestään kuin myös työpaikkoja ja perustivat yrityksiä. Erityisiksi hyödyiksi palautteista nousi usein oman osaamisen tunnistamisen, itseluottamuksen kasvun, työnhakudokumenttien parantumisen ja urasuunnitelmien kirkastumisen. Eräs mentorointiohjelmaan osallistunut aktori kiteytti mentoroinnin ytimen palautteessaan:

”I realized along the way, that the mentor is here to help me discover myself, and to offer me support and to make me realize my strengths and my weaknesses and to offer me different points of view that maybe I didn’t think about.”

Mentorointikokemuksien myötä kehitettiin kattavat mentorointiohjeet erityisesti järjestäjälle, mutta myös aktorille ja mentorille. Mentorointiohjeet tukevat osallistujaa mentorointiin valmistautuessa sekä sen aikana. Järjestäjälle ne tarjoavat tukea, neuvoja ja valmiita materiaaleja aina ohjelman suunnittelusta, markkinointiin ja siitä aina ohjelman toteuttamiseen ja päättämiseen. Mentorointiohjeet ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä, ja ne löytyvät suomeksi ja englanniksi.

Konkreettiset työvälineet mentorointitapaamisia varten

Lahdessa MESH-hanke keskittyi kehittämään konkreettisia, käyttäjälähtöisiä työkaluja mentoria ja aktoria varten. Työkaluilla tarkoitetaan tässä erilaisia tehtäviä, keskustelupohjia ja harjoituksia.

MESHin työkalut kattavat mentorointiprosessin kaikki kolme vaihetta: aloitusvaiheen, jossa tutustutaan ja rakennetaan luottamusta, työskentelyvaiheen, jossa paneudutaan valittuihin teemoihin sekä päätösvaiheen, jossa arvioidaan prosessia ja katsotaan tulevaisuuteen. Osa työkaluista on kehitetty MESH-hankkeessa, osa on muokattu monikulttuuriseen työskentelyyn sopivaksi aikaisemmista materiaaleista. Maahanmuuttajat itse ovat olleet oleellisessa roolissa työkalujen kehittämisessä ja valinnassa.

Työkaluista löytyy mm. apua ajanhallintaan ja oman osaamisen esittelyyn. Matikaattorin avulla harjoitellaan työelämän matematiikkaa vieraalla kielellä, Osaamisen käsi auttaa hahmottamaan, kuinka monesta osa-alueesta oma osaaminen muodostuu. Hissipuhe-harjoituksen avulla oppii esittelemään oman osaamisensa sujuvasti.

Työkaluja testattiin Lahdessa viidessä mentorointipilotissa, ja niistä kerättiin palaute sekä mentoreilta että aktoreilta. Saadun palautteen avulla työkalut viimeisteltiin ja koottiin julkaisuksi, joka tukee mentoria tehtävässään ja auttaa aktoria ponnistelemaan kohti tavoitteitaan.

MESH-hankkeen suunnitteluvaiheessa ei osattu kuvitella, kuinka äkkinäisesti maailma voisi siirtyä etäyhteyksiin. Mentorointiparit selvisivät muutoksesta ilahduttavan hyvin, ja työskentely jatkui etäyhteyksillä joustavasti. Sähköisessä muodossa julkaistut mentoroinnin työkalut kulkevat mukana etätapaamisissa ja ovat myös helposti jaettavissa yhä uusille käyttäjille. Työkalut ovat saatavilla sekä suomeksi että englanniksi.

MESH Steps to Network -mallin ensiaskeleet Tampereella

Kun Turussa ja Lahdessa keskityttiin mentorointiohjelman kehittämiseen ja pilotoimiseen, Tampereella energiat suunnattiin maahanmuuttajataustaisten korkeakoulutettujen ja ulkomaalaisten opiskelijoiden urakehitystä tukevaan verkostoitumiseen.

Hankkeen aikana Tampereella on kehitetty kohderyhmälle ja Suomeen soveltuvaa verkostoitumismallia. Kansainvälisen yhteistyön siivittämänä syntyi ensin englanninkielinen Networking Coaching Guide ja sieltä löytyvä Steps-malli, jonka avulla jokainen voi itsenäisesti, tavoitteellisesti ja järjestelmällisesti suunnitella verkostoitumistaan. Jatkokehittämisen myötä tästä muodostui MESH Steps to Network -prosessimalli, jonka pohjalta pilotoitiin kolme työpajakokonaisuutta, joissa hankehenkilöstö ja kohderyhmä yhdessä kokeilivat ja edelleen kehittivät mallia ja siihen liittyvää ammatillista tukiprosessia.

Realistisen verkostoitumissuunnitelman konkretisointi, osallistujien vahvuuksien yksilöinti ja henkilökohtainen ohjaus osoittautuivat urakehitystä tukevan verkostoitumisen edistämisen kulmakiviksi. Osittain näitä vahvuuksia ja työpajakokonaisuuden kehittämismahdollisuuksia ilmentää myös erään osallistujan palaute, jossa hän kirjoittaa:

Great experience and opportunity for self-development while building the foundation of a real network in Finland. Great support system provided by the organizers. I would have liked to have discussed with others (whole group) what networking meant for them (before this) and in their home countries and the differences and how they are adapting to changing mindset here, which was a small struggle I had in the beginning of the process.

Hankkeen päätösvaiheessa MESH Steps to Network -malli ja työpajakokonaisuus havainnollistettiin kuvioiksi, jotka tullaan julkaisemaan Tampereen korkeakouluyhteisön toimesta täällä. Näiden suomenkielisten ja englanninkielisten materiaalien toivotaan tukevan niin itsenäisesti kuin työpajoissakin verkostoitumistaitojaan kehittävien työllistymistä Suomessa tehtäviin, joissa he pääsevät hyödyntämään asiantuntemustaan ja etenemään kohti ammatillisia unelmiaan.

Konkreettisia tuloksia kansainvälisellä yhteistyöllä

MESH-hankkeeseen kuului myös kansainvälinen osuus, jossa tehtiin yhteistyötä kolmen belgialaisen organisaation kanssa. Kumppaneita olivat KU Leuven, Beyond the Horizon ja Ostend House of Economic.

Kansainvälinen yhteistyö mahdollistaa tutustumisen eri maihin käytäntöihin sekä tiedon jakamisen. MESHissä päästiin askel pidemmälle – yhdessä työskenteleminen tuotti konkreettisia tuloksia. KU Leuvenin johdolla työstettiin mentoroinnin minimikriteerit, jotka antoivat pohjan MESHin mentorointiohjelmille. Beyond the Horizonin ja Ostend House of Economyn kanssa kehitettiin jo aiemmin mainittu Networking Coaching Guide. Yhdessä kirjoitettiin myös artikkeleita sekä opas mentorointiin ja verkostoitumiseen liittyen. Yhteistyö kumppaneiden kanssa tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa.

Kiitos!

Vaikka yksi hanke päättyy, materiaalit, keskustelut ja ideat jäävät elämään. Osaavan työvoiman tarpeesta ja kansainvälisten osaajien potentiaalista on hankkeen aikana alettu käymään yhä vilkkaampaa keskustelua mediassa. Tämä luo uskoa siihen, että asiat kehittyvät oikeaan suuntaan.

MESH-hankkeen toimijat jatkavat mentoroinnin ja verkostoitumisen parissa eri tavoin alueillaan. MESH on toiminut positiivisena vaikuttavana voimana ja tuonut esiin sen, miten mentorointi ja verkostoituminen ovat erittäin hyviä menetelmiä työllistymisen edistämiseksi.

Lopuksi haluamme kiittää jokaista aktoria ja mentoria sitoutuneisuudesta sekä muita vapaaehtoisia ja yhteistyökumppaneitamme jouhevasta ja hedelmällisestä yhteistyöstä. MESH kiittää ja kumartaa.

 

Kirjoittajat:

Janna Peltola, Turun ammattikorkeakoulu

Marja Kiijärvi-Pihkala, LAB ammattikorkeakoulu

Minna Niemi, Tampereen ammattikorkeakoulu

 

Kuva: Olia Danilevich / Pexels