Työllistymistä verkostojen avulla
MESH-hankkeessa kehitetään verkostotyön mallia ja työkaluja maahanmuuttajien verkostojen kehittämiseksi. Verkostojen kehittäminen on Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) MESH-hanketyössä keskeinen tavoite. Syyskuussa 2019 mallin kehittäminen aloitettiin Tampereen ammattikorkeakoulussa järjestetyissä verkostoiltapäivissä, jonne kutsuttiin hankkeen kohderyhmää osallistujiksi työpajoihin. Työpajat sisälsivät verkostoitumisen käytännöllistä sekä jonkin verran myös teoreettista tarkastelua. Lisäksi osaamisen tunnistaminen oli yksi keskeisistä sisältöalueista.
Verkostomallin kehittämistä Tampereella
21.1.2020 työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi kotoutumisen kokonaiskatsauksen vuodesta 2019. Katsaus kertoo, että ulkomaalaistaustaisten työllisyysaste oli naisilla 44 prosenttia ja miehillä 52 prosenttia Pirkanmaalla. Valtakunnallinen keskiarvo oli miehillä 57 prosenttia ja naisilla 48 prosenttia. Kotoutumisen kokonaiskatsauksen tiedot ja indikaattorit tulivat sopivasti hanketyön keskipaikkeille antamaan perusteluja ja näkökulmia verkostomallin kehittämiseksi. Kokonaiskatsaus antaa yleistä ja erityistä tietoa, jota voidaan paikallisesti hyödyntää kehittämistyössä. Myös paikallista selvitystyötä tarvitaan jatkuvasti kehittämistyön tueksi. MESH-hankkeen verkostomallin kehittämisen tueksi tehdään parhaillaan opinnäytetyötä, joka selvittää laadullisen tutkimuksen keinoin, millaisia verkostoja ulkomaalaistaustaisilla henkilöillä on. Haastateltaviksi etsitään korkeasti koulutettuja maahanmuuttajia. Tarkoituksena on kuulla, keitä maahanmuuttajat kokevat verkostoihinsa kuuluvan ja ovatko verkostot esimerkiksi paikallisia tai globaaleja. Opinnäytteen aineisto kerätään MESH-hankkeen kohderyhmän keskuudesta, ja opinnäytteen tuloksia hyödynnetään mallin kehittämisessä.
Verkostomallin kehittämistä tulee tehdä ainakin kahdesta eri näkökulmasta samanaikaisesti. Eri puolella Suomea järjestetään moninaisia maahanmuuttajien ja yritysten match-making-tilaisuuksia, ja näitä tilaisuuksia kehittämällä voidaan lisätä verkostoitumisen määrää ja laatua molempien tahojen näkökulmasta. Ensinnäkin miten erilaiset verkostoitumistilaisuudet, match-making, järjestetään. Tämä tarkoittaa, mitä tilaisuuksien järjestäjien tulee huomioida tilaisuuksia järjestäessään. Tätä kysymystä MESH-hankkeen kansainvälisessä networking-työskentelyssä on työstetty yhdessä belgialaisten kumppanien kanssa. Tuloksena on tehty verkostoitumistilaisuuksien kriteerit. Tilaisuuksien järjestämistä varten on otettu esille viisi kriteeriä. Kriteerit ovat hyödyt (benefits), saavutettavuus (accessiblility), tasa-arvoisuus (equality), viestintä (communication) ja havainnointi (monitoring). Viimeisen eli havainnoinnin kriteerin kohdalla TAMK on keskeinen kehittäjä, mikä tarkoittaa verkostoitumisen laadullisten tekijöiden tuomista mukaan keskusteluun, millaisia kokemuksia ja merkityksiä kohtaamiset voivat tuottaa ja miten kohtaamisen laatua voi parantaa.
Toiseksi on annettava taitoja ja tietoja maahanmuuttajille verkostoitumiseen. Tulee kertoa siitä, miten iso ja merkittävä työllistymisen väline erilaiset verkostoitumistilaisuudet ovat. Maahanmuuttajille on tärkeää tietää, että verkostoituminen on keskeinen työllistymisen reitti Suomessa. Avoimien työpaikkailmoitusten kautta työllistyminen voi olla paljon epätodennäköisempää. Ammatillinen ja sosiaalinen verkostoituminen ovat siis tähän avaimena. Oman alan ammatilliset seminaarit ovat hyviä tilaisuuksia tavata oman alan ammattilaisia, ja tämän takia seminaareihin ja oman ammattialan tilaisuuksiin kannattaa hakeutua. Merkittävä verkostoitumisen keino ovat myös harrastukset ja muu vapaa-ajan toiminta. Verkostoitumiselle voi itse asettaa selkeän tavoitteen, mutta on myös tärkeää muistaa, että verkostoituminen ilman vahvaa ennakkotietoa ja tavoitetta voi johtaa parhaimmillaan työllistymiseen.
Mitä seuraavaksi?
Kun Tampereen osahanke on saanut verkostotyön mallin ja työkalut muotoonsa kevään 2020 työskentelyn myötä, työkaluja aletaan pilotoida Turun ja Lahden alueilla syksyllä 2020. Kaikkien kolmen alueen pilotointien myötä saadaan hankkeen tuloksena verkostotyön malli ja työkalut, erityisesti korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien työllistämisen edistämiseksi.
Verkosto-käsite tulee esille lähes kaikissa työllistymistä käsittelevissä yhteyksissä, MESH-hanke on siis aivan asian ytimessä. MESH-hanke aloitti kehittämistyön yhteistyössä Tampereen kaupungin osaamiskeskuksen kanssa, ja keväällä 2020 järjestetään vielä suunnittelukokous, jossa täsmennetään mallin ja työkalujen muotoon liittyviä seikkoja. Keskeistä on, että hanketyö hyödyttää pysyviä palveluja, ja tätä kautta hankkeen tulokset jäävät elämään hankkeen päättymisen jälkeen.
Kirjoituksessa viitattu kotoutumisen kokonaiskatsaus löytyy täältä.
Kirjoittaja: Marjo Harju, Tampereen ammattikorkeakoulu