Uusia tuulia uudessa mentorointiohjelmassa

02.04.2020

Mentorointitoiminta on lähtenyt reippaasti liikkeelle Turussa. MESH-hankkeen kolmas mentorointiohjelma käynnistyi 10.3.2020 Turussa. Ja seuraava ohjelma on jo suunnitteilla.

Seitsemän aktoria ja seitsemän mentoria kokoontui ICT-Cityyn mentorointiohjelman kick-off-tilaisuuteen täynnä odotusta. Tunnelma oli odotuksesta ja jännityksestä huolimatta rento, keskusteleva ja iloinen! Kick-off-tilaisuudessa he saivat tutustua toisiinsa, tietoa mentoroinnista ja ohjelman käytännöistä sekä keskustella ja pohtia mahdollisia kinkkisiä tilanteita. Ja lopuksi tietenkin osallistujat pääsivät tutustumaan mentorointipariinsa tai -tiimiinsä.

Uusia kokeiluja

MESH-hanke haluaa aktiivisesti testata uusia juttuja ja kehittää mentorointiohjelmiaan. Aikaisempien ohjelmien osallistujien palaute on ollut kullanarvoista ja sen pohjalta on tehty uusia kokeiluja.

Uutena kokeiluna kolmannessa mentorointiohjelmassa on mentorointitiimien testaaminen. Mentorointiparien lisäksi ohjelmassa aloitti tiimejä, joissa on aina kaksi mentoria ja kaksi aktoria. Mentorointitiimit vaativat osallistujiltaan erityistä huomiota ja panostusta, kun henkilöitä on useampia. Tiimien kommunikaation tulee olla avointa ja rehellistä. Tärkeää on, että jokainen tiimin jäsen on yhtä tasa-arvoinen ja kaikkien ääni pääsee kuuluviin. Myös erilaiset kielitaidot, tavoitteiden erilaisuus ja aikataulujen yhteensovittaminen on hyvä ottaa huomioon, jotta jokainen saa mahdollisimman paljon prosessista irti.

Mentorointitiimi keskustelee
Mentorointitiimin ensikohtaaminen

Lisäksi kolmannessa mentorointiohjelmassa käytetään kahta kieltä: suomea ja englantia. Tämän toivotaan tukevan kansainvälisten osaajien suomen kielen taidon kehittymistä. Kahden kielen käyttäminen vie aikaa, mutta toisaalta se huomioi tasapuolisemmin erilaiset kielitaidot. Haluamme kannustaa jokaista osallistujaa käyttämään suomea omien kykyjensä puitteissa.

Oppeja aikaisemmilta osallistujilta

MESH-hanke on kerännyt aiempien mentorointiohjelmien päätteeksi palautetta ja kehitysideoita osallistujiltaan. Erityisesti palautetta tuli kahden ensimmäisen ohjelman pituudesta. Nämä ohjelmat olivat kestoltaan kolmisen kuukautta, mikä on koettu aivan liian lyhyeksi. Tämän myötä MESH-hanke kokeilee pidempää, kuuden kuukauden ohjelmaa.

Lisäksi osallistujat ovat toivoneet enemmän suuntaviivoja, joilla rakentaa mentorointiprosessia. Tätä varten tarjosimme esimerkkikuvan mentorointiprosessista (ks. kuva alla) ja sen vaiheista. Mentorointiparit ja -tiimit voivat hyödyntää oman mentorointiprosessinsa pohjana kuvaa ja muokata sitä omia tarpeitaan ja tavoitteitaan ajatellen.

esimerkkki mentorointiprosessista
Esimerkkikuva mentorointiprosessista

Aiemmista ohjelmista oppineina mentorointiohjelman kick-off-tilaisuudessa korostettiin tavoitteiden asettamista ja mentorointisopimuksen tekoa. On selkeästi vaikutusta, asettavatko mentorointiparit tai -tiimit tavoitteet mentoroinnille. Mentorointisopimuksen teko sitouttaa toimintaan ja selkeyttää osallistujille, mihin he ovat keskittymässä ja ryhtymässä.

MESH-hanke toivottaa jokaiselle aloittaneelle mentorointiparille ja -tiimille hyvää mentorointiprosessia! Aktiivisuus ja avoin kommunikaatio ovat avaimia onneen!

 

Kirjoittaja: Janna Peltola, projektityöntekijä, Turun ammattikorkeakoulu

Kuvat: Isabella Forma, sosionomiharjoittelija, Turun ammattikorkeakoulu